“Kabinet laat fiscale maatregelen voor zzp’ers varen”
Om het bezuinigingsplan, dat tot het verdwijnen van zelfstandigen-aftrek zou leiden, is de afgelopen maanden veel te doen geweest. Duizenden ondernemers tekenden petities tegen de maatregelen, velen zegden hun steun aan de VVD op. Ook op lefmoetlonen.nl - dat rechtstreeks contact beoogt tussen ondernemers en de Tweede Kamerfractie van de VVD - reageerden ondernemers furieus. Belangenorganisaties van zelfstandigen en ondernemers uitten eveneens felle kritiek.
Binnen de VVD-fractie in de Kamer werd het bedrag ‘absurd’ genoemd. VVD en PvdA hebben echter in het kabinet afgesproken, elkaars paradepaardjes ongemoeid te laten, het gevolg van het ‘uitruilen’ tijdens de formatie. Informele pressie op het kabinet lijkt dus nu te hebben geleid tot het intrekken van de plannen.
Weekers zal naar verluidt fiscale maatregelen voor ondernemers voorstellen voor 300 miljoen euro, maar dan als onderdeel van het totale bezuinigingspakket van 6 miljard dat zal worden gepresenteerd. Een politiek analist: “De angel is er uit. Niet alleen zzp’ers, maar ook eigenaren van VOF’s en eenmanszaken zullen komend jaar niet worden getroffen. En mogelijk trekt de economie in de loop van volgend jaar aan, waardoor deze ondernemers ook nadien niet zullen worden aangeslagen.”
Weekers zal naar verluidt een onderzoek aankondigen naar oneigenlijk gebruik van de zzp-regeling. Deze schijnzelfstandigheid-constructies, waarbij een ex-werknemer als zzp’er in dienst treedt bij zijn voormalige werkgever en deze zo belastingvoordeel behaalt, maken een klein maar groeiend deel uit van het totaal aantal van ruim 800 duizend zzp’ers. De staatssecretaris Financiën wil met het oog op zijn Belastingplan 2015 in kaart hebben gebracht om hoeveel gevallen het gaat en hoe dit misbruik kan worden voorkomen.
Lef Moet Lonen, dat dit bericht als eerste vernam, zal namens de ondernemers en de ondernemende geesten van dit land een vinger aan de pols houden. Het bericht stemt in ieder geval tevreden.
Reageer!
12:20
De enige optie. Onder het mom van het oneigenlijk gebruik(wat inderdaad een probleem is)was het kabinet van plan om alle kleine ondernemers keihard te treffen. De facto ging het natuurlijk puur om de centjes, want tot nu toe heeft de politiek zich nog nimmer ingespannen tegen oneigenlijk gebruik en misbruik.
Er zijn tal van constructies die de Nederlandse wettelijke gatenkaas gebruiken om op arbeidsvoorwaarden en fiscaal voordeel te concurreren, maar dat boeit niemand, zo lijkt het wel.
13:39
Schijnzelfstandigheid aanpakken en voorkomen is niet zo moeilijk. Deze mensen komen bij een werkgever vandaan en worden als schijn-zzp-er ingehuurd. Dat houdt in dat deze mensen slechts 1 opdrachtgever hebben en aan deze en andere door de belastingdienst gestelde voorwaarden voor het ondernemersschap niet voldoen. Dit is (via de boekhouding en dus de belastingdienst) controleerbaar. Bij constatering oude werkgever de ontdoken loonbelasting plus enorme boete laten dokken en de schijn-zzp-er weer als werknemer in dienst laten nemen. Hoeft helemaal geen nieuw wiel voor uitgevonden te worden, alleen controle op de huidige regels……
11:35
@Linda,
Dit is precies hetgene ik al een tijdje roep.
Toen ik ZZP-er werd moest je meerdere opdrachtgevers hebben omdat je anders werknemer was.
Dit kon je een klein beetje opvangen door een VAR verklaring maar dan nog moest je meerdere opdrachtgevers hebben.
Trouwens voor een gezonde ZZP-er is het niet logisch afhankelijk te zijn.
Wat ik me wel afvraag in veel ZZP schijnconstructies is:
Mag je iemand anders sturen in plaats van zelf te gaan. Als echte ZZP-er mag dat want JIJ bent de baas. In een schijnconstructie mag dit waarschijnlijk niet.
12:15
Nee, veel ZZP’ers werken op 1 project tegelijk bijvoorbeeld bij een groot bouwproject of in de industrie; ook zijn er ZZP’ers die persoonlijke diensten aanbieden waar er een vertrouwensrelatie is met de klant. Het vervangingsidee is daarom ook niet een goede criterium. Er is een nog veel makkelijker en goedkoper middel; de door ZZP Nederland voorgestelde ZZP verklaring, waarin een persoon een wettelijk bindend verklaring afgeeft dat hij/zij vrijwillig zzp’er is. Dat is ook een liberale oplossing dat ruimte geeft aan het individu en een mogelijkheid biedt aan mensen die zogenaamd ‘gedwongen’ worden door een werkgever om ZZP’er te zijn om dat te rapporteren. Dhr Weekers wees dit zonder verklaring van de hand, misschien omdat het niets oplevert voor zijn 1600 extra ambtenaren.
14:17
Dat is niet helemaal waar. Ik heb ook één opdrachtgever per jaar soms maar voldoe toch. Waarom? Omdat het wel wisselende opdrachtgevers zijn, ik geen enkele keer ingehuurd ben door oud werkgevers en zelfstandig mijn afdracht (conform VAR) doe. Maakt mij dat zo’n schijn zzp-er?! Mijns inziens niet. Moet op die manier de boel dicht getimmerd worden? Nee dus. Volgens mij moet de voorwaarde zijn dat degene uit dienst is gegaan en daarna door hetzelfde bedrijf weer ingehuurd wordt als zzp-er. Doe je het op jouw manier dan zijn er veel echte zzp-ers bij die per direct een probleem hebben.
Je laatste stelling is wel een hele goede Linda. Mijns inziens mag dat want je bent eigen baas. Mag het niet dan heb je volgens mij een verkapt werkgeversschap!
15:18
Nee Gerben het werkt ook niet een dit vervangingscriterium in te bouwen; bedrijven huren expertise in en zij zoeken soms een erkend persoon, een figuur die een naam heeft op zijn vakgebied. Of soms wordt een persoon ingehuurd als vertrouwenspersoon en is dus niet zomaar te vervangen. Ten tweede, ik kan gewoon een vervangingsclausule inbouwen in een contract; u wijst naar een mogelijkheid waar anderen mee ‘ gepakt’ worden, en daardoor trapt u in de val van de politici; verdeel en heers. De oplossing ligt voor de hand en is liberaal; een geschreven, getekend en wettelijk bindend declaratie dat men geheel vrijwillig, zonder dwang van een werkgever, ZZP’er is geworden. Vervolgens wanneer iemand aangeeft niet vrijwillig ZZP te zijn, kun je het betreffende opdrachtgever gaan onderzoeken. Begin misschien bij een overbekend postbedrijf.
14:50
Jammer van alle ophef, verloren vertrouwen in de politiek etc. als gevolgd van dit soort plannen. Domme actie dus, gespeend van iedere realiteitszin, ben benieuwd naar de volgende…(domme actie dus)
15:04
@linda
Je loopt wel erg hard van stapel. De kern van het probleem bestaat uit twee zaken:
1. goedkope concurrentie uit het buitenland, waardoor bedrijven met duur Nederlands CAO personeel de concurrentiestrijd verliezen. Dit leidt tot enorme aantallen werklozen en faillissementen.
2. te dure CAO’s, rigide ontslagrecht, hoge secundaire kosten.
Dus enerzijds verplichten we werkgevers om dure mensen te gebruiken terwijl we aan de andere kant allerlei goedkope werkkrachten toegang geven tot de arbeidsmarkt. De consequenties van die ondoordachte keuzes zijn zo massief, dat de politiek gewoon ontkent en wegkijkt. Maar ze gaan niet weg.
10:01
Deze regelingen zijn indertijd juist ingevoerd omdat werknemers allerlei voordelen genieten waar ZZP-ers geen gebruik van kunnen maken.
Bijvoorbeeld een betaalbare pensioenvoorziening door schaalgrootte en meebetalende werkgever is voor een ZZP-er niet weggelegd, doorbetalen bij ziekte waar je als ZZP-er veel meer premie voor moet betalen, etc. Maar dit geldt ook voor scholing e.d. die een werkgever aan al zijn werknemers aanbiedt vanwege grootschalige inkoopmogelijkheden.
Dus zelfs of je nu nep-ZZP-er bent of niet, wil dat niet zeggen dat dit een belastingvoordeel biedt. Dat blijkt wel uit het feit dat werkgevers liever nep-ZZP-ers willen. Dit is voor hen goedkoper dan werknemers. Degenen die je dus moet pakken zijn de werkgevers die veel ZZP-ers gebruiken en niet de ZZP-ers.
11:46
Waar iedereen blijkbaar ook niet aan denkt is dat heel veel zzp-ers, maar ook mensen die een eenmasnzaak hebben met personeel, of maatschappen of vennootschappen onder firma ook die aftrekposten hebben.
Dit zijn organisaties van kapitaal en arbeid. ZIj lopen debiteuren risico, investeren in zaken, doen aan opleiding voor zichzelf etc. Allemaal kosten die een werknemer niet heeft!
Moeten zij dan gestraft worden voor hun inzet en nog meer belasitng gaan betalen?
Veelal is deze aftrekpost nu ook nog net de grens tussen wel rond komen of straks naar de bijstand!
21:50
Het citaat van de politiek analist illustreert de verwarring rond de term ‘zzp’. Hij zegt: “Niet alleen zzp’ers, maar ook eigenaren van VOF’s en eenmanszaken zullen komend jaar niet worden getroffen.”
Zzp’ers hebben vaak een eenmanszaak of een bv. Is het niet zo dat de zelfstandigenaftrek specifiek gekoppeld is aan de eenmanszaak en vof?
06:55
Niet helemaal waar, de bezuinigingen worden van 500 miljoen naar 300 miljoen teruggebracht. Ofwel er is sprake van een bezuiniging van 60% in 2015, verder wordt de heffingskorting afgeschaft, samen is dit goed voor een netto bedrag van zon 3000 euro… We zijn er dus nog niet!
11:37
Waarom blijft men de term ‘bezuinigingen’ gebruiken? Er wordt niet bezuinigd; de overheid geeft nog steeds elk jaar meer geld uit en vormt 53% van onze economie. Natuurlijk, er wordt met potjes geschoven op z’n ambtelijks, maar er wordt niet bezuinigd; er is alleen lastenverzwaring. Bezuinigen betekent minder geld uitgeven en de overheid verkleinen. Ik zou dat van harte toejuichen, maar het gebeurt niet.
14:56
Is er een kabinet dan met de VVD?……Volgens mij is er een kabinet bestaande uit de PvdA en de PvdA 2.0! Ik hoop dat de top wat zich nu VVD noemt snel naar huis wordt gestuurd. En dan geen “baantjes” geregeld krijgen maar ook zij als zgn schijn “ZZPer” aan de slag.